Napište nám

zslipa@zslipa.cz

Zavolejte nám

775 845 564

Hodina matematiky a fyziky v přírodě - 18. října 2022

7. ročník

Organizace Chaloupky si pro nás sedmáky připravila dvouhodinový program v přírodě. Úlohy a pokusy, které jsme řešili, byly zaměřeny na fyziku a matematiku.

  1. pokus

První pokus spočíval v tom, že jsme si museli najít 10 žaludů a zjistit, kolik je málo a kolik moc. Zjistili jsme, že žaludy do čtyř a méně je málo, protože je nemusíme počítat, a pět a více je moc, jelikož je už počítáme.

  1. pokus

Druhý pokus byla difúze (volné pronikání jedné látky do druhé).

Viděli jsme, že inkoust ve vodě začal měnit barvu samotné vody bez jakékoli pomoci zamíchání.

  1. pokus

Přelévání 5/6 v kapalných látkách.

Dostali jsme tři nádoby a měli jsme přelévat vodu do té doby, dokud jsme nepřišli na to, jak přelít vodu, abychom dostali do jedné nádoby 5/6.

  1. pokus

Snažili jsme se podpálit papír díky sklenici s vodou a svitu slunce. Pokus se povedl skoro všem skupinám.

  1. nebyl pokus, ale úkol

Měli jsme za úkol zjistit, v jaké výšce se roztočí semínka stromů, která mají vrtulku. Jak na to: vezmeme si metr, pustíme semínko, změříme výšku, ve které se začnout točit. Pokus jsme prováděli 10 krát a pak vypočítali průměr.

  1. úkol

Měli jsme navrhnout tři druhy dlažby, které se skládají pouze z pravidelných stejných dlaždic. Řešení se povedlo jen dvěma skupinám. Úloha měla 3 řešení – dlažba se mohla skládat z rovnostranných trojúhelníků, pravidelných šestiúhelníků nebo čtverců.

Zapsali: Jiří Merta, Daniel Pastyřík (žáci 7. ročníku)

9. ročník

Dne 18. října 2022 jsme se zúčastnili Hodiny v přírodě. Na hasičské hřiště za námi přijel pán, který nám ukázal spoustu zajímavých věcí. Prvně jsme se dozvěděli, jakým způsobem se dá změřit strom. Stačilo k tomu jen dvoumetrové měřítko a trocha odstupu. Poté jsme zjišťovali obvod a průměr stromu pomocí speciálního metru. Tyto dvě informace nám pomohly zjistit, kolik takový strom váží. A aby toho nebylo málo, dokázali jsme spočítat, kolik uhlíku dokáže strom vstřebat. Pokud se pak strom následně spálí, všechen uhlík se uvolní zpět do ovzduší a způsobuje zahřívání planety. Jako předposlední věc jsme se snažili změřit, kolik centimetrů strom potřebuje na to, aby se jeho semínka dokázala roztočit a dolétnout co nejdále. Ke konci dvouhodinového programu jsme si zkoušeli zapálit papír pomocí baňky naplněné vodou. Program byl velice poučný a zajímavý, ze všeho nejvíce nás zaujalo rozdělávání ohně.

Zapsaly: Z. Kameníková, Zajíčková (žákyně 9. ročníku)

Foto z hodin ke stažení  ZDE