Napište nám

zslipa@zslipa.cz

Zavolejte nám

775 845 564

 „Sestra v akci“

Tak by se dalo nazvat jedno listopadové dopoledne v naší 4. třídě.

Ráno, ještě před zvoněním na 1. hodinu, se před školou objevila jedna maminka našeho žáčka, celá ověšená taškami. Zamířila za námi. Copak nám asi nese?

Během několika minut bylo jasno.

Naše návštěvnice, paní Pavlína Bambasová, je zdravotní sestra. V současnosti spolupracuje se záchranáři a jezdí do škol v kraji na besedy s menšími žáčky a učí je, jak se mají bezpečně chovat a jak se zachovat při nějakém neštěstí. V taškách nosí svoje pomůcky a materiály na tyto besedy – nebo školení?

Něco podobného proběhlo i u nás. Povídali jsme si o práci zdravotních sestřiček, o lékařích, o úrazech i nemocích. Ve skupinách jsme psali o tom, jaké nebezpečí na nás „číhá“ např. na hřišti nebo na ulicích, jaké úrazy nás mohou potkat ve škole, v bazénu, v přírodě atd. Besedovali jsme o tom, jak se máme zachovat, když budeme svědkem nebo účastníkem nějakého neštěstí, co dělat, kam volat, jakou první pomoc poskytnout.

Krátce jsme probrali i něco z dopravní výchovy a nebezpečí na silnicích.

V jedné tašce byla ukryta „Andula“ – překvapení na závěr. Všechny děti si vyzkoušely masáž srdce a zjistily, že je docela obtížné správně nastavit ruce i rytmus při masáži.

Tři vyučovací hodiny uběhly velmi rychle, a kdyby to bylo možné, klidně bychom besedovali, plnili úkoly, hráli si i učili se ještě mnohem déle. Za to, jak jsme byli všichni šikovní a pozorní, jsme dostali od paní Bambasové velkou pochvalu a reflexní obrázek – samolepku – na aktovku.

Paní Pavlíno, děkujeme za skvělé dopoledne.

zapsala Mgr. Hana Vencovská